Condiţii de călătorie

ANTIGUA ȘI BARBUDA

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
4 aprilie 2019


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare pentru a călători în Antigua și Barbuda în scop turistic, pentru o perioadă care nu depăşeşte 90 de zile.

Atenţie! În cazul curselor aeriene cu escală pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, este necesar să obțineți, în prealabil, o viză de tranzit pentru SUA.

Pentru evitarea refuzului intrării în țară, se recomandă cetăţenilor români următoarele:

 • să deţină un paşaport cu valabilitate minimă de 6 luni de la data ieşirii de pe teritoriul caraibian;
 • să deţină bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliază;
 • să demonstreze că beneficiază de servicii turistice achitate anticipat sau că deţine resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
 • să deţină asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii;
 • să facă dovada asigurării condiţiilor de cazare;
 • să facă dovada vaccinării contra febrei galbene dacă vin dintr-o țară cu incidența acestei boli.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României în Republica Cuba, acreditată și pentru Antigua și Barbuda şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

 

Asistenţă consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Antigua și Barbuda.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Antigua și Barbuda.

 

Siguranţă şi criminalitate

Infracțiunile legate de droguri sunt pedepsite cu sancțiuni grave. Vă recomandăm să vă împachetați singuri bagajele și sub nicio formă nu acceptați să transportați obiecte sau colete pentru alte persoane.

Purtatul hainelor de camuflaj, inclusiv de către copii, este considerată o infracțiune și este pedepsită cu amendă sau închisoare.

Legislația din Antigua și Barbuda interzice relațiile între persoane de același sex. Cetățenii români sunt sfătuiţi să respecte câteva reguli, general valabile, în cazul zonelor cu potenţial turistic mare şi risc infracţional crescut:

 • nu atrageţi atenţia asupra dumneavoastră și nu expuneți în mod vizibil aparatura scumpă sau bijuterii;
 • nu purtaţi asupra dumneavoastră sume de bani importante sau cărţi de credit;
 • nu purtaţi la dumneavoastră actele de identitate (vă recomandăm să faceți copii după acestea, iar originalul să fie lăsat la hotel, în seif), biletele de călătorie, alte documente personale;
 • la plecarea din ţară, lăsaţi o sumă de bani unei persoane de încredere, care, în caz de urgenţă şi la indicaţiile dumneavoastră, să o poată trimite acolo unde sunteţi;
 • nu lăsaţi pe plajă sau în alte locuri publice obiecte personale nesupravegheate;
 • folosiţi numai taxiuri oficiale, iar pe parcursul călătoriei nu deschideţi geamurile maşinii;

Dacă aţi fost victima unei agresiuni, sunaţi la numărul de urgenţă 911.

De asemenea se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Antigua și Barbuda ca, în perioada iunie-octombrie (perioada propice furtunilor tropicale), să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţi sau să consulte direct site-ul National Hurricane Center, http://www.nhc.noaa.gov/.

În caz de uragan:

 • fiți pregătiți să vă schimbați planurile de călătorie, inclusiv prin scurtarea sau anularea voiajului;
 • informați-vă asupra prognozei meteo;
 • asigurați-vă că dețineți datele de contact în caz de urgență ale companiei aeriene sau ale agenției de turism;
 • urmați instrucțiunile autorităților locale.

Recomandări generale:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, drumurile fiind slab iluminate şi nesemnalizate corespunzător, existând riscul de a întâlni animale pe carosabil;
 • Evitaţi locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • În cazul călătoriilor cu autobuzul este indicat să păstrați atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei;
 • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie tot timpul ridicate, iar uşile blocate;
 • Pentru schimb valutar se recomandă doar băncile şi casele de schimb oficiale, unde se cere întotdeauna paşaportul;
 • Trebuie evitate contactele cu persoane necunoscute, în special atunci când oferă băuturi, ţigări, mâncare.

Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României la Havana, care, poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege, telefon de urgență 0053.52868386.

 

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, asistenţă medicală şi de viaţă!

Serviciile medicale sunt satisfăcătoare în Antigua, însă extrem de limitate în Barbuda. În majoritatea clinicilor și spitalelor, costul serviciilor trebuie achitat în numerar.

Consumaţi numai apa îmbuteliată şi alimente preparate şi nu cumpăraţi produse alimentare de la vânzătorii ambulanţi de pe stradă.

Respectaţi cu stricteţe normele de igienă şi luaţi cu dumneavoastră un antibiotic cu spectru larg de acţiune, medicamente antidiareice şi soluţii contra ţânţarilor (există riscul îmbolnăvirii cu virusul Zika, Dengue și Chikungunya).

 

Condiţii privind traficul auto

Circulația se efectuează pe partea stângă a drumului. Pentru a putea conduce, este necesară obținerea unui permis de conducere temporar. Companiile de închirieri auto pot facilita obținerea acestuia, fiind necesară deținerea unui permis de conducere românesc valabil. 

Se recomandă atenție crescută pe timp de noapte, deoarece drumurile nu sunt iluminate și marcajele și semnalizările pot lipsi.

Taxi-urile nu sunt dotate cu aparat de taxat și se aplică tarife standard pentru cele mai multe destinații turistice. Negociați prețul înainte de călătorie.

 • Informaţii utile in cazul accidentelor rutiere

În cazul unui accident grav, cu victime, se recomandă să nu deplasați vehiculul de la locul accidentului, până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere.

 

Reglementări vamale

Puteți intra și ieși în/din Antigua și Barbuda cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută.

Este permis importul fără taxe pentru următoarele categorii de articole:

 • 200 țigarete sau 50 de țigări de foi sau 250 gr de tutun;
 • 2 litri de vin sau alte băuturi alcoolice;
 • Articole personale cu valoare declarată de sub 200 USD (100 USD în cazul copiilor sub 10 ani);
 • Efecte personale (inclusiv bijuterii).

Importul sau exportul armelor de foc și munițiilor, speciilor de plante și animale sau produse derivate sunt interzise.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt agreate American Express, Visa, Master Card.

 

Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

 

Regimul animalelor de companie

Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi documentația la zi privind starea de sănătate și vaccinurile efectuate. Lista procedurilor cerute de autoritățile din Antigua și Barbuda este disponibilă la adresa http://www.antigua-barbuda.org/Import%20Requirements%20for%20importing%20pets.pdf.

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.

De asemenea, dacă sunteţi cazat la hotel, interesaţi-vă, în prealabil, asupra reglementărilor existente în privinţa regimului animalelor de companie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice